Hem » Vandring bland doftande ljung och pyttesmå kantareller 

Vandring bland doftande ljung och pyttesmå kantareller 

Fredagen den 11 augusti vandrade vi Upplandsledens äldsta sträcka, mellan Nyby och Flottsund, men för att få bussanslutning med start vid Moralund (Lagga) och slut vid Sunnerstastugan.

Med den lugna takt vi höll, och med två rejäla pauser (Fläktanstugan och Lunsenstugan), var vi ute 5 timmar och vi kände oss rejält nöjda vid hemkomsten.  Vi började med att ta en genväg för att ansluta till leden via den lilla byvägen genom Moralund. Leden är väldigt välskött och här hade man till och med klippt gräset runt stigen så att vi slapp riskera att få fästingar på oss.

Moralundskogen är omväxlande och fin frånsett ett mindre kalhygge. Skogen är fortfarande full av goda blåbär och av lingon i alla grader av mognad. När vi närmade oss torpet Orslätt passerade vi igenom blommande ljung med sin svaga men söta doft.

Efter att ha passerat parkeringen vid Nyby och tunneln under järnvägen kommer man till Lunsenskogens naturreservat. Längs stigen var det fullt med kantareller på många ställen men de flesta var pyttesmå. Några av oss fick i alla fall ihop så det räckte till en kvällsmacka.   

Från Nyby parkering är det bara 1 km till Fläktanstugan som därför är ett populärt utflyktsmål för barnfamiljer. När vi tog vår förstafika där dök det också upp två familjer med sammanlagt fyra barn. Vid Fläktansstugan såg vi också spår från tidigare besök där barn lekt fritt.

Leden fortsätter genom Lunsen med sin småkuperade skog, sina många hällar och spångade småkärr. Vid Lunsentorpet träffade vi två cyklister. Resten av leden till  Flottsund är en mycket populär sträcka men ändå träffade vi på förvånansvärt lite folk, ett par löpare och svampplockare bara. 

Totalt gick vi drygt 10 km.

Text Barbro Ulén