Hem » Från Ekoln till Stadsträdgården

Från Ekoln till Stadsträdgården

Fredagen den 7 februari gick vi Gula stigen från Lyssnavägen (vid Skarholmen) till Stadsträdgården.

Sedan den 25 maj 2022 är området runt stigen ett naturreservat som sköts av kommunen. Enligt deras nya folder skulle leden vara 8 km men då har de antagligen bara räknat sträckan till Kronparken. Hela leden är minst 10 km.

En gammal vandringsled. Stigen skapades som en skid- och vandringsled redan på 1930-talet. Vid den här tiden var man också intresserad av främmande trädslag, vilket har gjort att den första skogen man passerar igenom (Valsätraskogen) har en alldeles särskild skogshistoria. Där finns stora tujor och jättelika aspar mm som man kan läsa om på olika informationsfoldrar. För hundra år sedan planterade man också in silvergran som det nu finns två stora bestånd av. Men denna har spridit sig så mycket att kommunen nu börjat röja bort de små silvergranarna. Det är ett arbete som kommer att ta flera år.

Det var kallt på natten och fortfarande någon minusgrad. I Finkparken (skogen mellan södra Gottsunda och norra Sunnersta) hade kärret frusit och var vackert vit. När landskapet öppnade sig i Ultuna hagar hade det bildats en lätt rimfrost på träd och annan vegetation som lyste upp en annars ganska gråmulen dag.  Vi såg bara en ensam häst i hagen idag.

I Malma backe finns fornlämningar i form av skärvstenshögar och gravhögar från brons- och järnåldern (1800 f kr – 1000 e. kr.). Det gamla huset på den östra sidan är nu helt färdigrenoverat. Efter att ha gått en kilometer till börjar man höra av stadstrafiken. Leden går sedan genom två gångtunnlar: en under Dag Hammarskölds väg och den andra under Kungsängsleden.  

Kronparken skyddades från avverkning redan 1773 (Gustav III). Skogen var i gången tid en kronopark för kunglig jakt. Här finns tallar som är upp till 300 år gamla – den äldsta 350 år.  De växte alltså här redan då Gustav III föddes. När vi vandrade bort från Polacksbacken (den gamla exercisplatsen) mötte vi skockar med skolungdomar som hade åkt skridskor på ’Studan’.

Geijersdalen har fått sitt namn eftersom Erik Gustaf Geijer tyckte om att promenera här. Den har antagligen bildats då inlandsisen drog sig tillbaka och smältvattnet bröt igenom isen. Vid förskolan Da Vinci gick en del av oss genom dalen och ner till Stadsträdgården. Några gick upp på Kronåsen och Sten-Sture monumentet. Hit kommer man inte så ofta men det är en fin plats med utsikt över staden.


Fredagen den 14 februari 

Samling kl. 09.55 vid läge C4 för att ta buss 108 till Hammarskog. Avstigning c:a 10.17. Vi går en slinga i skogen. I Herrgården är kaféet öppet för den som vill. Vi går sedan längs stranden till Vreta Udd för att ta buss 107 vid Vreta Strandväg kl (12:.0), 13.30. Man kan också ta buss 108 från Hammarby vägskäl kl. 12.02.

Text Barbro Ulén

Till Vandringsidan