Hem » Fjällnoraskogen med 40 nyanser av grönt

Fjällnoraskogen med 40 nyanser av grönt

Fredagen den 24 januari vandrade vi Selknä – Fjällbo – Duvbo – Gamla Fjällnora landsväg – en bit av Upplandsleden – stigen mot hundbadet – stigen längs stranden av Trehörningen – (fika) – Fjällnora – tillbaka via stora vägen till gården Långängen och sedan tillbaka samma väg till Selknä som på ditvägen. Totalt gick vi drygt 8 km.

Kolmilans ensamma vakt

I Selknä och Fjällbo blandas gamla sommarnöjen från förra sekelskiftet med nya funkisvillor med bergvärme och sjöutsikt. En sådan ny villa kan man just nu köpa för 9,5 miljoner. Vi nådde snart platsen för kolarkojan där man på hösten brukat bygga upp en kolmila. Kolning är en torrdestillation, genom vilken ved förvandlas till träkol. Kolning förekom ända in på 40-talet i Uppland och kolet användes i de Uppländska järnbruken. Med vallonerna lärde man sig att resa upp milan (resmila), och förse den med skorsten, vilket snabbade på kolningen.  I kojan bodde kolaren ensam och vaktade så att milan inte tog eld. Han hade en tröstlös mathållning: till frukost och middag åt han kolbulle (vetemjöl och vatten som stektes i fläskflott) och till kvällsmål sill, potatis och ärter.

Med ögon känsliga för grönt

Skogen vid Fjällnora är gammal och har mycket mossa och lava på stenar och träd. I dag var det ganska ljust eftersom solen nästan bröt igenom molnen, men luften var fuktig. Då uppfattar man lavan, mossan och blåbärsriset som intensivt grön. Människans ögon är speciellt känsliga för grön färg med alla dess nyanser. Hur många sådana det finns varierar enligt Google: 80, 295 eller ett oändligt antal. Jag tror vi såg minst 40 nyanser idag. Vi såg också Lunglav – en stor grön blad-lav som växer på lövträd och är typisk för gammelskog. Den är nära att bli utrotningshotad på grund av sin dåliga spridningsförmåga men finns alltså här.  

Jätteblöt is

Andra delen av namnet Fjällnora kommer av ordet nor som betyder smalt sund mellan två breda vatten. Men så här års är flotten som man tar sig över Pålsundet med upptagen på land. Isen på Trehörningen skiftade i olika färger och var mycket blöt. Sedan en vecka tillbaka är den full av slurkhål – hål där den släpper igenom vatten vilket försvagar den. Alltså absolut inga skridskoåkare idag men däremot flera vinterbadare, eftersom bastun vid Ramsen var igång. I väntan på bussen hem gick vi en minitur till Bröte norr om Selknä. Trots sitt namn är Bröte en liten välordnad by om 6 nya fastigheter med röda hus i traditionell stil.

Nästa fredagsvandring blir 31 januari

Vi vandrar Högstaåsen motsols från Ärentuna kyrka.

Samling Uppsala Resecentrum kl. 08.50 läge A3 för att ta buss 103 mot Husby. Avstigning vid Ärentuna kyrka kl. 09.05. Vi går på åsen mot naturreservatet i dess norra del. Åter vid Lövstalöt Södra där det går frekventa bussar till Uppsala. Buss 100 kl. 12.28, 12.59, 13.29, 13.59 eller buss 831 kl. 13.14.

Text Barbro Ulén

Till Vandringsidan