Hem » Vargspår i Vedyxaskogen?

Vargspår i Vedyxaskogen?

Igår steg vi av bussen vid Norlandia förskola i Skölsta. Efter att ha passerat ett litet skogsparti med gravfält från järnåldern, gått genom den äldre delen av byn och passerat över Lännakattens järnvägsspår, följde vi den rödmarkerade stigen in i Vedyxaskogen. Vi gick tillbaka till stan, via Lunda, Stångbyn, Enbacken och Årsta och totalt blev sträckan c:a 7 km.

Skapat viltvatten i skogen

I skogen var det stilla och här är man så långt från E4:an att man inte hör trafiken. Det var is på stigarna, men dagen var ljus och det var nästan lite sol frampå förmiddagen.  Viltvattnet är ett kärr som dämdes upp och muddrades för 20 år sedan och sen dess har den (isbelagda) vattenspegeln blivit mindre. Hösten 2021 renoverades löparslingan runt vattnet och stigen är här mycket väl-dränerad och fin. Raststället vid södra stranden av viltvattnet är fortfarande populärt men idag var vi ensamma där. Två av våra deltagare tyckte sig ha sett spår i snön som liknade vargspår. Alldeles omöjligt är det inte eftersom länet har tre vargrevir varav ett upptäckts så sent som förra året.  

Den resta stenen vid bäcken

Vid passagen över bäcken Samman såg vi en rest sten med lite ifylld text som såg ut att vara en falsk runsten. Men den är registrerad som en runsten från 1000-talet av Upplandsmuséet.  Den gråa granitstenen hittades år 1938 när man plöjde åkern intill och nu är stenen upprest vid vägkanten. Den är mycket hårt sliten och texten som är ifylld med färg 1973 är ’inte slutgiltigt tolkad’.

Skidspåret som en vit sträng

Så här nära Uppsala brukar det finnas klubbhus. Vi passerade både Honky Tonky Hill för de som gillar gamla amerikanska bilar och Östra Aros motorcykelgrupp. Motorcykelhuset ligger i Stångbyn, ungefär 1 km SV om Lunda. Vid Stångbyn passerar den röda vandringsstigen över en fin moränbacke. Sommartid betas den och har den en rik flora. Där finns många fornlämningar och rester av bebyggelse tidsbestämd till 830 f kr – 240 e kr. dvs.  brons- eller äldre järnåldern.  Den fina enbusk-vegetationen finns också när man fortsätter norrut mot museijärnvägen. Norr om Enbacken hade snön packat sig i stora drivor som vi fick pulsa igenom innan vi nådde Årstaparken. Där låg resterna av skidspåret kvar som en vit sträng i det gröna gräset.

Nästa fredag 24 januari vandrar vi Selknä-Fjällnora TOR.

Samling Uppsala resecenrum läge B2 kl. 09.28 för att ta buss 809 och stiga av vid Selknä kl. 09.49. Vi går på stigarna till Fjällnora och tar bussen tillbaka från Selknä kl. 13.20, 13.48 eller 14.18. Avståndet Selknä-Fjällnora är minst 4 km beroende på vilken stig man tar. Serveringen i Fjällnora är öppen.

Text Barbro Ulén