Hem » Lönnarna börjar glöda i Hammarskog

Lönnarna börjar glöda i Hammarskog

Fredagen den 27/9 vandrade vi Skogshyddan – Hammarskogs Stora Kärret – Fyristorp – Perstorp- Granliden – Hammarby – längs Svälthammar – Dalkarlskärret (fika) – en liten bit på nya cykelleden – Toran – Vreta udd (fika 2) – stigen genom naturreservatet Vreta udd – Vreta S Strandväg. Sammanlagt gick vi nästan 10 km.   

Nu är det fem dagar efter höstdagjämningen som i år inföll den 22 september. Den dagen går solen upp exakt i öster och ner exakt i väster men dagen kan fortfarande vara lite längre än natten (p. g. a. planetens lutning). Nu går vi åter mot höst och ett lugn infinner sig i naturen.

En uppdämd fågelsjö Dalkarlskärret torrlades av dalkarlar under senare delen av 1800-talet i ett försök att få mer marker. Det var länge ett måttligt blött kärr där man grävde fram märgel (kalksten). 1963 tog kommunen över ägandet av Hammarskog och man restaurerade Dalkarlskärret 1970. Det dämdes upp och fick en ordenlig vattenspegel och ett lämpligt vattendjup för sjöfågel. Men vissa år har dammen ändå varit ganska uttorkad. 

Löväng genom fagning och slåtter Skogen vid Hammarskog är mycket omväxlande och idag varierade det också hur mycket höstfärg träden börjat få. Toran är en kuperad och vacker hagmark med ek, björk och hassel. Den innehåller både öppna hagmarksområden och ekskog. I den södra delen av Toran står en jätteek som har så stor stam att det behövs fyra personer för att omfamna den. Vi såg att man, antagligen i går, arbetat med att röja bort hassel runt gamla ekar så att de ska få livsrum. Delar av Toran började restaureras till löväng 2021. Bakgrunden är att bara 1 % av förra århundradets ängsmarker finns kvar. Ängsösyndromet, då naturreservaten började växa igen, blev allt mer uppenbart. I stället vill man få ”lagom störda” områden med många livsmiljöer: öppna ljusa ytor, partier med lövträd, våtare partier och området ska ha murkna stockar och gamla solbelysta ekar. Man vill få örter som fibbla, gullviva, gökärt och klasefibbla. För att restaurera tar man först bort träd och buskar som hassel. I maj fagar man, dvs. tar bort gamla löv och kvistar. I augusti slår man med lie och kör med slåtterbark. Det låg ännu kvar högar efter årets slåtter idag. Efter tre års restaurering av Toran växer nu här den sällsynta örten fin ögontröst.

Korna betar Vissa områden hålls öppna genom att korna betar men de kan behöva få hjälp på traven genom att buskvegetation röjs bort. Även vid Vreta udd finns lundar av ek, alm, björk och hassel där korna håller öppet. Idag var utsikten över Dalbyviken och Ekoln lite disig på grund av regnet. Utsikten var ändå fin. Det sägs att man på vintern sett varg på isen här.

Text Barbro Ulén