Hem » Två naturreservat under samma vandring

Två naturreservat under samma vandring

Fredagen den 19 april steg vi av bussen vid Yttergrans kyrka, Håbo med utsikt över Granslätten. Kyrkan är från 1100-talet och så liten att den bara rymmer 50 personer.

Vi vandrade på en kraftig tvärås till Uppsalaåsen: Ekillaåsen – Granåsen – Bålsta och gick totalt 7 km.  På så vis fick vi se två naturreservat: Ekilla (22.5 ha) och Granåsen (33 ha) som sköts av Håbo kommun respektive Upplandsstiftelsen. Vi fick också se två av Mälarens finaste fjärdar: Stora och Lilla Ullfjärden som snörs av via ett trångt sund vid Ekilla.

Vid den lilla träbron över sundet får man göra halt eftersom skogsområdet på den östra stranden är militärt skyddsområde. Men på den lilla ’dubbelstranden’ på den östra udden av Ekilla hade vi en fin utsikt över de två Ullfjärdarna. De är båda djupa och får en stor del av sitt tillflöde som kalkrikt grundvatten. Därmed är vattnet näringsfattigt och har en del vattenorganismer och växter som är relikter. Undervattenväxten småsvalting är speciellt sällsynt och finns bara här och på två ställen i Finland.

I Granåsens reservat växer 100-årig skog, vissa tallar är mer än 180 år gamla. Där finns en skidbana och lite av den konstgjorda snön låg kvar, en kvarnbostad från 1800-talet och grunden av en väderkvarn. Vid slalombacken hade vi en strålande utsikt över Lilla Ullfjärden. Efter att ha gått över E18 promenerade vi till Bålsta centrum via en grön gång med blandskog och med vit- och blåsippor på marken.

Text Barbro Ulén