Hem » Våren kickstartar och vi vandrade en bit av en Eriksgata

Våren kickstartar och vi vandrade en bit av en Eriksgata

I fredags vandrade vi österut på den gamla banvallen Salnecke – f.d. Lillsjöns hållplatsvägen mot Husby gård – kyrkstigen till Gryta kyrka – en litet bit av ett lokalt motionsspår – den gamla Eriksgatan till Salnecke – banvallen till Örsundsbro. Totalt en sträcka på drygt 7 km.

Järnvägen Uppsala – Enköping byggdes 1909-1911 och lades ner 1978. Nu är banvallen en populär cykelväg Örsundsbro-Uppsala för spänstiga personer. Längs banvallen såg vi blåsippor, vitsippor och gröna blad på förvildade krusbärsbuskar. Vägen kantas också av fullvuxen planterad björkskog, nu med tussilago på marken. Lillsjön är en fågelsjö som anlades för c:a 10 år sedan. Där såg vi sothöns och grågäss.

Husby gård var under järnåldern en betydelsefull kungsgård inom ’Uppsala öd’ som skulle garantera mat åt sveakungarna. Gården ingick också i ett bevakningssystem som skyddade handeln av järn och koppar på Örsundaån. Sträckan Husby gård till Örsundsbro var en del av sveakungarnas Eriksgata, dvs. den färd de gjorde efter att ha valts vid Mora Stenar.

Vid den porlande Husbygårdsbäcken hade svalörten börjat blomma (tidigt!). Gryta Kyrka ligger på sluttningen mot Lårstaviken. I hagen bakom kyrktornet finns många gigantiska flyttblock, några  bildar fantasieggande grottor. Här, i södersluttningen, hade gullvivan nått nära knoppstadiet (supertidigt!). Vi passerade Gryta majorboställe. Det var förr en statligt ägd herrgård vars avkastning skulle avlöna majoren vid Sigtuna Kompani. Nu såg det rätt tomt ut där. Nära kyrkbäcken finns en berömd runsten. En vikingadotter Bolla (Bodil) dog alltför ung och fadern Tjälve byggde en bro över vattendraget till minne av henne. När Tjälve sedan dog lät änkan och hennes söner resa runstenen till minne av både Bolla och Tjälve.

Salnecke slott är en mycket välbevarad herrgårdsbyggnad från 1600-talet i dåtidens franska och italienska stil. Banvallen västerut går genom det nya villaområdet Salnecke park. Vi passerade Gamla Örsundsbro och dess hamn. Här var det ångbåtstrafik tills i slutet av 1800-talet. På 1930-talet upphörde persontrafiken och på 1950-talet båttrafiken av spannmål.

Text Barbro Ulén