I fredags klev vi av bussen i den lilla kyrkbyn Ärentuna som också har kallats Backa. Förutom kyrkan består byn av fyra gårdar: Prästgården, Klockaregården (där det var folkskola med 25 elever år 1948), Ärentuna bygdegård och Backagården. Ärentuna har fått sitt namn efter den kristna mannen Erent som byggde den första kyrkan. Erentuna socken var sedan gammalt en knutpunkt eftersom båtarna kunde färdas upp på Björklingeån. Samtidigt var landsvägen uppe på Högstaåsen den stora vägen mot Norrland ända in på 1600-talet.
Ärentuna kyrka är från början av 1300-talet och har kalkmålningar av den s.k. Ärentunamästaren. Han målade dem i början på 1400-talet efter att man hade bytt ut trävalven mot tegelvalv. Ärentunamästaren verkade något tidigare än den store giganten inom uppländsk kyrkomåleri: Albertus Pictor. Målningarna överkalkades 1758, blottlades 1891, överlimmades en gång till men togs fram 1928. Liksom andra medeltida kyrkmålningar är de mycket uttrycksfulla. I vapenhuset avbildas skvallrande kyrkobesökare och bakom dem står djävulen och antecknar deras sladder. På västra gavelväggen finns en man som illustrerar alla sju dödssynderna med sin kropp. Man kan också beskåda hur Adam och Eva drivs ut ur paradiset iklädda fikonlöv, samt hur de därefter sörjer sin olycka. Vi fick också gå in i sakristian och titta på bl.a. en mässhake från 1540, vävd i ylle med gobelängteknik och en nästan lika gammal kudde för bibeln.
Rakt norrut från kyrkbyn ligger Fjuckby. Namnet kan påminna om engelskan fuck och nyinflyttade personer har försökt få namnet ändrat till Fjukeby men det har inte gillats av gamla ortsbor. Så långt rakt norrut gick vi dock inte utan vi vek av västerut mot Högstaåsen via en liten grusväg. Den var omgiven av granar som för dagen var snöhöljda som på ett julkort. Vi fortsatte en mindre stig och nådde gradvis åsens högsta topp som ligger 30 m över den omgivande slätten. Sen gick vi motsols i naturreservatet norr om den stora bergtäkten/grustaget, svängde söderut, fortsatte förbi kung Skutes hög, och nådde Lövstalöt. Totalt en vandring på c:a 7 km.
Text Barbro Ulén