Fredagen den 26 januari vandrade vi från Fyrishov via Tunakolonin och passerade de tre åskullarna Lötenkullen, Röboåsen och Tunåsen , varefter vi nådde Gamla Uppsala fornområde. Åter gick de flesta tillbaka till Fyrishov via Tuna backar. Totalt gick vi närmare 9 km.
Åren 1880-1970 fanns det ett tegelbruk alldeles väster om Röboåsen och vid Röbo finns fruktträden i den f.d. tegelmästartomten fortfarande kvar. För att tillverka teglet grävde man en stor lertäkt öster om åsen där det nu är åker. Eftersom den styva leran krymper under bränningen ’magrades den’ genom att man blandande in sand.
Samtidigt grävde man därför ut två större sandtäkter vid den västra delen av Röboåsen och även en mindre sandtäkt i Lötenkullens norra del. Tegelbränningssäsongen varade från april till september/november beroende på vädret. Teglet fick ju inte sprängas av frosten då det torkade.
År 1919 byggdes en kort järnväg som rundande Röboåsen i norr och gick i riktningen mot nuvarande Yrsaplan där den mötte den stora järnvägsleden. Produktionen var stor innan betongen ersatte teglet som byggmaterial. Till exempel byggdes gamla Karolinska sjukhuset med tegel från Röbo år 1940.
Den 17:e maj 1955 brann hela tegelbruket ner men byggdes upp igen och var i drift två år senare. 1970 stängdes bruket och revs 1978. Den gamla banvallen är nu ett gångstråk till Nyby .
Röboåsen med sina sandtäkter restaurerades 1985-2008. Täkterna fylldes igen och marken besåddes med växter som klarar torka. Äldre knotiga tallar höggs fria. Senare (2013) ryckte man t.o.m. upp hela tallar med maskiner så att inte stubbar och rötter skulle vara kvar. För att minska förnan brände man också en del mark.
Gamla Uppsala är nu Uppsalas nyaste naturreservat. Det bildades 11 december 2023 och här vill man bevara torrbacksflora och insektsfloran (bl.a. cinoberbaggen). Markägare är bl. a. Gustavianska stiftelsen vid Uppsala akademi och den s.k. Prästlönetillgången i Uppsala stift. På Tunåsens södra sida har kyrkan gjort en meditationsplats med nio stora ’stenägg’. Det är en s.k. frälsarkrans och den är Sveriges största.
Sedan 1164 låg Sveriges första ärkestift i Gamla Uppsala. Men kyrkan brann två gånger under 1200-talet och Gamla Uppsala låg så pass avsides att platsen inte lockade tillräckligt många besökare. Påven gav sin tillåtelse att flytta ärkesätet till Östra Aros, dvs. till Uppsala och den nuvarande platsen för Uppsala domkyrka. Därmed kom Gamla Uppsala att mista sin position som maktcentrum.
Den 24:e januari 1273 bars den heliga kung Eriks relikter i procession från Gamla Uppsala till Östra Aros. Kvar i Gamla Uppsala blev en förminskad kyrkobyggnad och en bondby som var Upplands största.
Text Barbro Ulén