Hem » Vandring i järnets kulturarv – på dammbröst, genom hassellundar och orörd skog

Vandring i järnets kulturarv – på dammbröst, genom hassellundar och orörd skog

I fredags gick vi drygt 6 km på Österbybruks kulturstig under guidning av en av ledens skapare – Stefan Skoglund. Han ingår i den ideella föreningen Natur och Kultur i Dannemorabygden med 60 medlemmar.

Stefan har redan lagt ut ett par foton där vi (bakifrån) tågar i en lång rad på stigen: se facebooks-gruppen ’Österbybruk i våra hjärtan’.

Järnhanteringen har anor från medeltiden och naturliga förutsättningar fanns vid gårdarna Österby och Käbbo. Gustav Vasa förbjöd dock bönderna att bedriva eget bergsbruk och bildade ett eget lukrativt handelsbolag med tyskar. De första masugnarna är från 1500-talet. På 1600-talet ägdes bruket av Loise de Geer som var god vän med Axel Oxenstierna. Han fick hit duktigt yrkesfolk från Vallonien och var själv vallon. Under 1800-talet ägdes bruket av bruksfirmor.

År 1983 lades Dannemora gruva ner men återinvigdes 2012. Österbybruk Gjuteri AB fortsatte att använda sitt kännetecken på kvalitetsstål – två runda ringar. 2015 gick verksamheten i konkurs men nu prövar miljödomstolen om den kan tas upp igen. Stefan tror att det blir så eftersom ett brittiskt gruvbolag i förväg har garanterat att 10 års produktion kommer att köpas.

Vi gjorde flera stopp och vid de flesta finns också informativa skyltar:

1) Vid Gimogatans rader av rappade trähus och Hammarhagens odlingsförening.

2) Badplatsen mellan Oppdammen och Stordammen. Den senare är två ursprungliga sjöar, Österbysjön och Gimsjön, som dämts upp. I Stordammen har man fiskat med den flatbottnade Österbyekan. Den över 300 år gamla kartan på skylten visar att torpen hade namn efter torparens yrke: Vedhuggare, Kolare, Skräddare och Stafrumshuggare. Det sistnämnda var ett volymmått för gruv-ved.

3) Kattsvälta med lämningar av två torp. Där fanns bl.a. blommande syrenbuskar och en originell matkällare med stenar av slagg.

4) Vildmarksutsikten över Halldammen/Lillsjön. Vattenspegeln omges helt av myrmarker med stränderna som består av gungfly med starrkärr.

5) En röjd yta med en stor ek i en gammal beteshage, nu med uppvuxna träd och hasselbuskar.

6) Torpet Blåshålet vid Morlkarlavägen.

7) Vid passagen över järnvägen Dannemora – Harg. Varje tåg motsvarar 15 lastbilar. Om ståltillverkningen kommer igång igen kommer tågbanan inte att hålla utan planen är att frakten ska gå till Örbyhus, via stambanan och vidare till hamnen i Oskarshamn.

8) Herrgårdparken.

9) Korsningen Kärleksstigen/Kulturstigen.

Det finns nu ett nätverk av naturstigar i Österbybruk och en framtida vandring vore att gå Harvikadammen runt (6 km + en 1,5 anslutande stig från vägen).

Text Barbro Ulén