I fredags ställdes färden åter västerut. Salabussen gjorde en sväng in i Vänge som för ett par decennier sedan hette Brunna.
Vänge är det gamla sockennamnet och betyder ’bys inägor’. Vi steg av närmare Vittinge, vid Rosenbacka, och vandrade delar av Upplandsledens etapp 21 och 22 dvs. t.o.r. Tenasjöns sydspets. Sträckan motsvarar 12-14 km (alla fick lite olika) men den kändes inte lång för vädret var utmärkt och leden var lättgången. Mestadels går leden på små skogsstigar som redan hade torkat upp och på mindre grusvägar.
Barrskogen som är småkuperad utgör den nordligaste delen av Torstuna häradsallmänning. Allmänningen sköter totalt 2850 ha produktiv skogsmark. Skogsvägarna har fina namn: Rosenbackavägen, Jordjäkarvägen (gammalt ord för lantmätarevägen) och Salamander-vägen. Vid Salamandervägen har häradsallmäningen, tillsammans med länsstyrelsen, anlagt en lekdamm för salamandrar. Den stora salamandern hotas av utrotning och skyddas i hela EU. Den stora salamandern kallas för ’småvattnets drake’ eftersom hannarna liknar små drakar under lekperioden. Eva O fotade tre sådana.
På vägen hem, nära ett av fritidshusen, såg vi däremot de sorgliga resterna av någon sorts salamander som myrorna kalasade på. På fritidshusets tomt hade ägaren också anlagt dammar, framför allt för att odla Japansk Koi-fisk. Det var en fantasifull trädgård med små stengärdsgårdar och växthus och sädesärlebo under taknocken. Troligen hade katten tagit salamandern.
Innan vi nådde dit hade vi stannat till vid Tenasjöns badplats i norra ändan. Det är Vittinge byalag som sköter badplatsen och där finns en äng som slås varje år för att skapa en bra miljö för fjärilar. Tenasjön är en källsjö med fint vatten och här lär det finnas flodkräfta. Mest smak av vildmarks får man i den sydligaste delen av sjön och här har det rapporerats häckande storlom. Här finns hällmarker vid stränderna och en fin rastplats med ett vindskydd.
Text Barbro Ulén
