Hem » Den sista etappen av Linnés Vaksalavandring

Den sista etappen av Linnés Vaksalavandring

Fredagen den 19 augusti gick vi den sista etappen av Linnés Vaksalavandring baklänges från Törnby gård. Denna etapp av leden fick en ny permanent sträckning bara för ett par år sedan.

På 1700-talet ägdes Törnby gård av Uppsala universitet och var Linnés s.k. prebendegård, dvs. den finansierade hans professorslön. Här avslutade Linné den s.k. Vaksala-herbationen då han vandrade med sina studenter.  Nu är gården utbyggd och har företagshotell.   

Stora delar av skogen var mycket trolska med mycket stenar och mossa, men den smala stigen var också bitvis stenig och lite besvärlig. En hel del lingon men inga blåbär ens i de fuktigare delarna. Strax kom vi till Törnbylund där vi såg spår av forna bosättningar. I lunden jämförde Linné floran med den som studenterna hade sett i Norby lund på Gottsundavandringen.  

Då leden går över privata marker var det glest med blåmarkeringarna. Den minst intressanta delen gick längs en utdikad mosse och längs odlingar av förvuxen energiskog. Vi pausade i en vacker del som är nyckelbiotop (område med högt naturvärde). Men här fanns också döda granbarkborre-granar och en skogkille vi träffade på berättade att man skulle fälla granarna snart. Tillstånd för att avverka en nyckelbiotop är inte så lätt att få. 

Leden går längs en slinga nära den nya stadsdelen Lindbacken. I området bor nu över tusen invånare och det finns en ny lågstadieskola och handelsplats.

Nu började det bli riktigt varmt och fuktigt så vi avslutade med glass på Lindbackens ICAnära och tog bussen hem. 

Text Barbro Ulén