Hem » En lång etapp av Ingegerdsleden

En lång etapp av Ingegerdsleden

Fredagen den 3 juni, dagen då Uppsala fylldes av utspringande studenter, gick vi en elva kilometer lång etapp av Ingegerdsleden: från Alsike kloster till Flottsund/ Sunnerstabacken.

Leden är en pilgrimsled som är döpt efter den vackra prinsessan Ingegerd – dotter till Olof Skötkonung. Hon gifte sig med fursten Jaroslav av Novgorod, fick en politisk roll som fredsmäklare och blev i slutet av sitt liv nunna. Etappen går på stigar och gamla landsvägar i odlingslandskapet och på leder i Kungshamn-Morga naturreservat.

Efter att ha rundat Alsike kyrka vandrade vi genom en betesmark med många ängsblommor och en gammal väderkvarn utan vingar. Vi gick genom Krusenbergs herrgårdsallé och svängde in på en gammal grusväg med ekar som är så uråldriga att de är minnesmärkta.

Här, i Ekshagarna, stötte vi på Sveriges bästa magnoliakännare som fortfarande hade flera blommande magnolieträd i sin trädgård. Vi såg också vilda växter som löktrav och kirskål som man kan ha till sallad och pesto.

Efter att ha vandrat genom ett par strandhagar gick vi på en liten stig parallellt med Ekolns strand. Här var det besvärligt att gå då stigen ibland blockerades av stora stockar från träd som bävern och/eller vinden hade fällt. Det var också rejält brant innan vi kom upp på Morgaberget.

Eftersom vandringen var lång hade vi två fikapauser med utsikt över vattnet: uppe på Morgaberget och vid sandstranden med de nedfallna ekarna i Morga hage. Resten av vandringen gick på för oss gamla, kända stigar längs badplatserna vid Oxtorget och Sandviken och förbi Kungshamns gård.

De nästkommande vandringarna

Nästa fredag, den 10 juni kl 10, är träffpunkten den lilla parkeringen vid Lurbo bro. Buss 11 utgår från resecentrum, läge B3 kl 09:37 och stannar vid hållplatsen 09:55. Om man kommer med bil och parkeringen är full kan man åka uppför backen och ställa sig på den nya parkeringen och gå ner till bron.

Fredagen därpå, den 17 juni, åker vi med buss 5 från läge B2 resecentrum kl 9:45 till hållplatsen Daneport (Gotlandsresan) kl 10 för vandring i norra Lunsenskogen. Buss tillbaka går varje kvart. Vill man ta bilen kan man åka genom Bergsbrunna och ställa den på den lilla parkeringen Vreten vid vägen mot Stordammen och ringa till mig. Denna vandring blir inte alls så lång som vandringen den 3 juni.

Text & foto Barbro Ulén