Hem » ”Gubbröra” från en svunnen tid

”Gubbröra” från en svunnen tid

fick deltagarna möta då de guidades längs Svartbäcksgatan en fin junidag.

Efter ett års karantän var det så äntligen dags att dra igång verksamheten i Aktiva Seniorer igen. Sexton damer och en herre samlades vid Haglunds bro för att bli guidade av en inspirerande och kunnig Ingrid Persson längs Svartbäcksgatan och dess ”Gubbröra”.

På bryggan strax norr om Skolgatan fick vi veta att Jöns Svanberg, ursprungligen från Kalix, kom till Uppsala och lärde Uppsalaborna att simma. Han var med och bildade Uppsala Simsällskap 1796. Simhopparen Anders Erik Mollberg höll till vid kallbadhuset Lusasken beläget lite längre uppströms i Fyrisån. Vid ett av sina simhopp råkade han snubbla till innan hoppet och det renderade då i ett volthopp som fick namnet Mollbergare. Vid ett senare tillfälle var han lite på snusen när han hoppade och då blev det dubbla volter och simhoppet dubbel Mollbergare var fött.

Längs Svartbäcksgatan låg på 1700- och 1800-talet många garverier och färgerier. Stanken var outhärdlig. Inne i nuvarande Linnéträdgården luktade det däremot gott av alla blommor och växter som Olof Rudbeck planterade. Det var han som anlade trädgården och även hade sin bostad där. I samma bostad bodde och verkade sedan Carl von Linné och även Carl Petter Thunberg. Det var han som sedan anlade nya och nuvarande botaniska trädgården.

Erik Ernander var en mycket skicklig guldsmed som huserade i fastigheten korsningen Svartbäcksgatan-S:t Olofsgatan. Trots att han var analfabet var han en väl ansedd yrkes- och affärsman med många duktiga gesäller anställda. I huset där numera Stadsbiblioteket är beläget bodde det en mycket lärd herre vid namn Samuel Ödman. Han hade många besökare som ville ta del av hans klokskap. Dock var han otroligt frusen utav sig och låg för det mesta (i 30 år!!) fullt påklädd i 28 graders värme i sin säng. Han kallades för ”Gubben i sängen” och blev trots allt 79 år.

Andra kända ”gubbar” som bott längs Svartbäcksgatan är Bruno Liljefors, Erik Gustav Geijer och Anders Celsius. Vi avslutade vår promenad vid det hus som uppfördes av Celsius där han hade sitt observatorium. Celsius blev professor i astronomi (precis som sin far) redan vid 31 års ålder. Han intresserade sig mest för ljuset, stjärnorna och framför allt norrskenet. Tyvärr dog han p.g.a. en lungsjukdom endast 42 år gammal. Då hade han 63 graders kroppstemperatur. Låter osannolikt men Celsius hade fryspunkten vid 100 gr och kokpunkten vid 0 grader. Efter hans död vände man på gradskalan och då blev den normala kroppstemperaturen 37grader.

Text: Birgitta Carlsson Fogdegård