Salnecke slott med slottscafé

Trots regn i väntan på bussen vid Radisson Blu var humöret hos de Aktiva Seniorer som skulle delta i resan gott. En halvtimme försenad, på grund av trafikhinder, for full buss till Salnecke utanför Örsundsbro. Där regnade det dessutom inte.

VIP-visning av slottet gavs av självaste slottsherren Lars Norman. Han och hustrun Elisabeth köpte slottet 2013 och har sedan dess renoverat och restaurerat. Slottet är sedan mitten av 1960-talet ett statligt byggnadsminne. Salnecke är ett av Upplands mest välbevarade slott från Vasatiden. Det byggdes under 1640-talet.

Norman berättade om slottets historia, forna ägare, om restaureringen och om slottet och dess inredning och utsmyckningar. Vackra öppna spisar, landets äldsta parkettgolv, smakfulla rum med fantastiska inredningar. Många gamla vackra saker och stil blandat med nytt. Detta slott är levande, här bor en familj.

På Slottscafet serverades vi Skogsbackens läckra skink- och ostpaj och kaffe. Vi fick också en liten beskrivning av företaget av ägaren Marih Jonsson. Hon och maken Ramon driver även Skogsbackens ost, ett hantverksmässigt och småskaligt mejeri. Somliga av oss shoppade loss bland alla närproducerade delikatesser.

Sedan tog trevlige busschauffören Leif oss åter till Uppsala i utsatt tid. Inte en droppe regn. Salnecke slott är så vackert och smakfullt. Rent otroligt, som ett sagoslott men ändå i verkliga nuet. En verklig upplevelse!

oeppen spis

I den stora salen finns en pampig och fungerande öppen spis…
…och ett unikt parkettgolv. Det äldsta i Sverige?
En av två lika och trevliga hörnsoffor.
Ett drottningporträtt hör till i varje slott. Vem var hon nu?
Den vackra kristallkronan lyser upp matsalen enbart med stearinljus vid speciella middagar och har sin egen historia.
En hög spegel i ett av de sex gästrummen, alla namnade efter olika länder.
Höga, hala stentrappor alla fem våningarna upp – och ner. Men vi klarade av dem.

Text & foto Mona Olsson

Läs om Salnecke Slottscafé (öppnas i eget fönster)