Hem » Konstutflykter: Vårsalongen och Sigrid Hjertén

Konstutflykter: Vårsalongen och Sigrid Hjertén

Föreningens konstutflykter i närområdet är verkligen populära. Vårsalongen-besöket en av de sista dagarna i februari har dubblerats (22/3) och Waldemarsudde-besöket i veckan för att se bland annat Sigrid Hjerténs konst likaså (15/3).

Trots det har några medlemmar blivit utan platser. Så bra att det är enkelt att ta sig till och från Stockholm i egen regi även om man då ofta går miste om den viktiga guidningen med ingående information om konsten och konstnärerna. Och om den trevliga gemensamma bussresan! Lustigt nog hade vi samma guide (en av dem) vid båda tillfällen. Och bussen rattades av trevliga Peter båda gångerna! 

Kristina Söderlind Penton kan tänka sig att ha vårsalongen på Liljevalchs som ett årligt inslag i föreningens program och det tackar vi för. Margareta Engvall, som arrangerat besöket på Waldemarsudde, har redan börjat planera för en speciell stockholmutflykt till hösten.

Bilder från Vårsalongen

Kol och blyerts på handgjort papper. Konstnär: Marielle Göthberg
 Olja på duk. Konstnär: Martin Jonsson
“Porträtt 1” – Blandteknik. Konstnär: Ulf Nilsson. Inspirerar oss i akvarell- och akrylgrupperna?
“Gran” – Olja och akryl på duk. Konstnär: Leif Engström. Storleken på bilden är vald efter granens verkliga storlek.
“Terrier” – Nåltovad ull. Konstnär: Ann Fristedt

Bilder från Waldemarsudde

Sigrid Hjerténs första utställda målning “Brunetten och blondinen” (1911) lovprisades redan då

.

Stundvis var det mycket trångt och högljutt omkring oss när guiden försökte göra sig hörd. Waldemarsudde har en mycket populär utställning just nu

.

Vår guide var otroligt kunnig och hade mycket att berätta om det vi såg. Här t.ex. visade hon oss att den idylliska bilden med pojken i soffan (Sigrid Hjerténs och Isaac Grünewalds son Iván) egentligen var mycket hotfull med spindel i draperiet över honom och oväder utanför fönstret.
Alexander Klingspor (f.1977) är bosatt i New York men kommer ursprungligen från Stockholm. Utställningen på Waldemarsudde blir den största separatutställning som någonsin gjorts med konstnärens surrealistiska bildvärld.
I Bernadotterummet visas  ett urval av Suzy Strindbergs (f.1938) små vackert broderade verk av tunna silkestrådar föreställande landskap.
Waldemarsudde var ju Prins Eugens, den målande prinsen. hem och det är delvis bevarat.

Text: Ulla Englund
Foto; Margareta Engvall (Waldemarsudde) | Ulla Englund (Vårsalongen)