Hyaluronsyra – inte längre från tuppkammar

Vi, det vill säga 49-50 Aktiva Seniorer, blev mycket väl mottagna när vi besökte Galderma och efter lite datorstrul och lokalbyte kunde vi lyssna på kommunikstionschef Mårten Forrest när han pratade om ”fillers” i allmänhet och Restylane och andra Galderma Nordic-produkter i synnerhet.

Innan vi fick höra om framväxten av Uppsalas framgångsrika företag inom dermatologi blev det en bensträckare till dukade bord med kaffe/te och smarriga chockladkakor.

Bengt Ågerups resa med Q-Med började i en hyrd sjukhusbarack i Uppsala 1991 med 1 anställd. Företaget växte till 5 anställda 1994, 30 anställda 1996 och 300 anställda 2002 och ett nytt hus i Librobäck. 2011 sålde Ågerup Q-Med till det schweiziska läkemedelsföretaget Galderma, som ingår i Nestlé-koncernen. Galderma i Uppsala har nu cirka 430 anställda. Produktionen (cirka 250 anställda) sker i tvåsskift med höga krav på kvalitet, säkerhet och miljö.

USA är den största marknaden, cirka 40 procent av produktionen går dit.

Galderma Nordic framställer även medicinska produkter att använda vid till exempel artros i höft- och knäleder.

Sedan Galna ko-sjukan framställs inte hyaluronsyra ur tuppkammar eller annat från djurvärlden fick vi veta. 

När vi kom ut igen efter två timmars information lyste fortfarande solen. Stort tack Galderma för en intressant eftermiddag.

Galdermas huvudentré, Seminariegatan.
Mårten Forrest berättade avspänt om Galderma, deras produkter och historia.
Mer än 100 konstverk finns på företaget.

Text: Ulla Englund | Foto: Margareta Engvall

Restylane är varunamnet för en filler (fyllnadsmaterial/ue), en särskild formulering av icke-animalisk hyaluronsyra. Den är sammansatt av korsbunden långkedjig hyaluronsyra och är godkänd för kosmetiska injektioner i subdermal (strax under huden/ue) ansiktsvävnad. /(Wikipedia.se)
Läs mer: Galdermas hemsida  (öppnas i eget fönster)