Två unika gruppbesök på Uppsala Auktionskammare

I månadsskiftet november/december kunde vi besöka Uppsala Auktionskammare i två grupper om 30 deltagare vardera. Vi fick höra hur de arbetar med värdering av föremål, kontakter med säljare och köpare samt hur en auktion går till numera.

Vi fick också få se många av de objekt som skulle säljas på höstens kvalitetsauktion veckan därpå, 5-9 december. 

Det var bråda tider för Auktionskammarens anställda, kommande vecka innehöll fem separata internationella kvalitetsauktioner: Modern design, Modern & samtida konst, Klassiskt, del 1 (möbler) och del 2 (konst) och avslutades på fredagen med ”Asian Sale”. Vi kunde se bland annat Knut Knutsson hasta upp och ner i spiraltrappan mellan de olika planen.

Vi är så tacksamma över att vi blev så väl mottagna, besöken som arrangerades av Elisabet Klev är troligen unika. 

Den monumentala skulpturen ”Seam” utförd 1988 av konstnären Sir Antony Gormley var auktionens dyraste objekt.

Intresset var stort när Catherine Klev berättade om roligt, spännande och nytt i auktionsvärlden. Till exempel när ett ofrivilligt bud lades via dator, beroende på att budgivarens katt klev på tangentbordet – och råkade trycka ner ”budknappen”.

 Catherine Klev berättade om roligt, spännande och nytt i auktionsvärlden.
”Chair” av Karel Appel (1921-2006)
Säng med sänghimmel. Barock, Sverige. Dekorerad med ägarmonogram i kartusch samt daterad 1712.

Text: Ulla Englund | Foto: Ann-Britt Torsek