Nora med rosengård och mordvandring

När 42 personer från Aktiva Seniorer reste till Nora var vädret på morgonen inte det bästa, regn och mulet. Men under resans gång klarnade himlen och solen kom fram och lyste hela dagen.

Vi välkomnades till Villa Sindoro i utkanten av Nora med kaffe och smörgås i en underbar miljö. Villa Sindoro med sin rosenträdgård ligger i sluttningen ner mot Norasjön, underbart vackert. Vi visades runt bland alla rosor och andra blomster och fick höra berättelsen om trädgården och dess uppkomst. Sedan kunde vi vandra på egen hand med doften av rosor omkring oss.

På torget i Nora hade vi stämt träff med guiden Ove Hoffner, systerson till Maria Lang. Han förde oss på en uppskattad rundvandring i Maria Langs kvarter och miljöer och berättade personliga minnen av sin moster. Guiden avslöjade också att det planeras fler filmer efter Maria Langs böcker.

Lunchen intogs på Stadshotellet i Nora och därefter var det många som köpte en Noraglass innan hemfärden, som blev något fördröjd då en bilolycka inträffat på den väg vi skulle fara. Efter visst lyssnande på nyheter och omplanering av färdväg kunde vi starta vår hemresa och kom till Uppsala i utsatt tid. Detta mycket tack vare vår chaufför Roland från Bergsbrunnabuss.

Guiden Ove Hoffner med sin moster Maria Lang.

(Foto: Solveig Dansson)

Text Solveig Dansson | Foto Eva-Lena Skoglund