Hem » Reseberättelse från Höga Kusten

Reseberättelse från Höga Kusten

Direkt efter midsommar reste vi, en grupp på 20 Aktiva Seniorer, norröver till Höga Kusten – ett världsarv som vi kan vara mycket stolta över i Sverige. Vi bodde på Härnösands folkhögskola som ordnat program och guider båda dagarna samt boendet på bästa sätt.

Vi besökte Naturum vid Skulebergets fot där vi fick en mycket intressant genomgång av landhöjningens förunderliga geologiska och kulturella historia. Vidare till Bönhamns fiskeläge och under eftermiddagen till Mannaminne, en fantasifull konstpark som skapats av Anders och Barbro Åberg. Vi avslutade vår första dag på Rotsidan med sina klapperstensfält vid havet.

Vår resa fortsatte andra dagen till Höga Kusten-bron med information om den. Resan fortsatte längs en av Sveriges vackraste vägar mot Klockestrand och Sandöbron. Förmiddagskaffe med dopp serverades hos Kerstin Mo i Ed som väver damast av lin, ull och silke och har specialiserat sig på kyrkliga textilier.

Därefter besökte vi ett klockmuseum med över 750 olika ur. Ett mycket givande och trevligt besök med fika samt hallontårta och snittar, bakat av husets fru. Vi stannade vid Sandöbron och monumentet över de som dog i Ådalskravallerna 1931. Mycket intressant information från vår kunnige guide.

På kvällen gick vi ombord på m/s Ådalen III. En mysig färd uppströms älven via Sannasundet, Snäppsundet och vidare i Norafjäderns inlopp. Därefter fortsatt färd under Höga Kusten-bron och sedan stävar vi åter mot Härnösand. En god middagsbuffé serverades i salongen samt musikalisk, frejdig underhållning.

Ett stort tack till alla medresenärer från Solveig!

Höga Kusten-bron.
Vid Bönhamns fiskeläge.
Mannaminne, den fantasifulla konstparken.
Klapperstensfälten vid havet.
Klockmuseet.

Text & foto Solveig Dansson