Hem » Rundvandring i och kring Stabby Prästgård

Rundvandring i och kring Stabby Prästgård

Med Gunilla Hellberg som kunnig guide vandrade vi – en grupp om 22 medlemmar – i och omkring Stabby prästgård med tillhörande arrendatorsbostad. De sju husen och lite mark ägs och förvaltas sedan 2009 av Bondkyrko hembygdsförening.

En gång i tiden (1901–1912) bodde vår världskände ärkebiskop Nathan Söderblom här med fru Anna och nio barn. Gunilla Hellberg tipsade om nyutkommen bok om familjen, ”I skuggan av Nathan”, skriven av Omi Söderblom, barnbarnsbarn till Nathan Söderblom för oss som vill veta mera.

De flesta söndagarna i augusti och september (oftast 12.00-16.00) kommer det att serveras kaffe med hembakat bröd i Prästgårdskaféet, inomhus eller under de stora träden i den lummiga trädgården. Det kan väl bli en härlig liten utflykt i sommar?

Vår kunniga guide Gunilla Hellberg inledningsberättar för Maud och Hans och resten av gänget.
Arrendatorbostaden, hyrs numera gärna ut till fester och annat.
Brödkakor i taket på gammalt vis.
Nyttoprydnadssaker i en liten smutt under kökstaket.
Mycket detaljerad skiss över hus och trädgård från förr.
Prästbostaden för bland annat Nathan Söderblom med familj.
En så gammaldags vacker rabatt!
Aktuellt renoveringsprojekt för Bondkyrko hembygdsförening. Nyligt rödmålat, de vita hörnen förbättras härnäst. Javisst är det ”hemlighuset”. Hette det ’secessum’ på latin? (Nej, det gjorde det inte, ’locus secretus’ ska det tydligen vara.)
Hemlighuset ligger i direkt anslutning till denna underbara äng med bellis.
Snart blommar pionerna bakom huset, som numera kallas ’Söderblomska huset’.


Text & foto Ulla Englund