Hem » Ett studiebesök och två föredrag

Ett studiebesök och två föredrag

Besök på Fyrisgården

Den 29 september var 24 aktiva seniorer på studiebesök hos Fyrisgården i Svartbäcken. Vi blev mottagna med kaffe och kakor. Föreståndare Maria Mattilainen berättade om Fyrisgårdens varierande verksamhet som vänder sig till alla åldersgrupper. Gården är en så kallad hemgård och drivs som en ideell förening.

För de minsta finns t. ex. Teaterlek, Målarskola, Trägnagare. De lite äldre kan delta i Showdans eller Disco och spela instrument. Den som vill väva och handarbeta kan göra det. Det ordnas föredrag, kaféträffar, afternoon tea, kulturlunch och mycket annat.

På Fyrisgården finns också fritidsverksamhet och daglig verksamhet för ungdomar med funktionsnedsättningar. Intrycket är att huset sjuder av liv.

Rätten till en värdig död

Margareta Sanner, från föreningen Rätten till en värdig död, talade om att de flesta människor i Sverige vill bestämma över sin sista tid i livet och sin död och hur den bestämmanderätten ska kunna realiseras fullt ut. Allt ställs på sin spets om en människa vid slutet av livet är obotligt sjuk och har svåra smärtor. Ska den människan då ha laglig rätt att få avsluta sitt liv på ett lugnt och värdigt sätt? I vissa länder är detta möjligt. I Sverige bestämmer du om du vill ta emot behandling eller inte, men du har ingen laglig rätt att få hjälp att dö. Det är många frågor att fundera över och ta ställning till.

Föreläsningen ägde rum den 2 oktober inför 45 deltagare.

Det är mycket med det elektriska

Mari-Louise Persson, energirådgivare hos U-a kommun, men just nu tjänstledig, berättade intressant om energianvändningen i vårt land. De stora energislukarna vi som konsumenter kan påverka är de tre B:na, boendet, bilen och biffen, dvs hur vi bor, transporterar oss och äter (konsumerar). Sen kom hon in på lamporna i våra hem. Vad ska vi tänka på och välja. Några slutsatser:

De gamla glödlamporna vi har är dyra och ineffektiva. En 60W brinner i 17 tim medan en motsvarande ledlampa 8W håller i 125 timmar.

De så kallade lågenergilamporna är billigare än de nya Led-lamporna, men innehåller kvicksilver och det är viktigt att vädra om de går sönder då de är tända. De har också en fördröjning när man tänder.

Återstår Led-lampor. Dessa lampor utvecklas hela tiden och kan nu i princip ersätta alla andra typer av lampor. Det enda problemet kan vara att de inte passar i alla lamphållare beroende på transformatorn.

När det gäller färgtemperatur (som mäts i Kelvin) ska det stå minst 2.700 Kelvin på förpackningen, 3.500 om det gäller läslampa. Om det ska vara dimbar lampa ska det stå på förpackningen.

Ljusstyrka mäts i Lumen. 60W motsvarar 700-805 Lumen, 40W motsvarar 410-470 Lumen och 15W motsvarar 120-135 Lumen.

Halogenlampor drar mer energi än Led och bör bytas ut.

Råd från Mari-Louise till oss 62 deltagare som var närvarande: Fråga i affären! Köp först en lampa och prova.

Text Kristina Söderlind Penton