Hem » Rundvandring på Östgöta nation

Rundvandring på Östgöta nation

Östgöta nation öppnade sina dörrar för en stor grupp Aktiva Seniorer för några veckor sedan och Claes Borgström med titeln nationsantikvarie berättade kunnigt om nationens historia medan han guidade oss runt både högt och lågt i huset på Trädgårdsgatan 15.

Vi passerade det nygamla köket (under renovering) på väg till puben ”Tages källare” (även den under renovering). När vi så småningom hamnade i festsalen, där kaffe och smörgåsar var uppdukat, tog 1:e kurator Daniel Hugestam hand om oss.

Tage Danielsson är kanske Östgöta nations mest namnkunniga medlem men även Louis De Geer, Albert Engström, Karl Gustaf Westman, Hatte Furuhagen och Ejnar Haglund har tillhört nationen.

Tur att det finns så många nationer i Uppsala att besöka, vi fortsätter med ytterligare ett nationsbesök i höst. Gotlands, Värmland, Göteborgs, Smålands, Upplands och Stockholms har vi ännu inte varit på – som seniorer. Ulla Steioff har ordnat besöken sedan 2008, vi har varit på nationerna Gästrike-Hälsinge, Södermanlands-Nerikes, Västmanlands-Dala, Västgöta, Norrlands och Kalmar.

Claes Borgström inledde kunnigt och trevligt guidningen med lite om Östgöta nations historia. Som vanligt var vi många som anmält oss till nationsbesöket.
Vår guide visade oss runt i den stämningsfulla puben ”Tages källare”.
En trappa upp, i stora salen, hänger dessa gamla fina kristallkronor. Riktiga klenoder, enligt 1:e Q Daniel Hugestam.
Och i stora salen var kaffe, the, dricka och läckra smörgåsar framdukade…
…som bland andra (från vänster) Birgit Tiensuu, Birgitta Frankson och Sylvia Molander lät sig väl smaka av.

Text och bild: Ulla Englund. telefon 0730-38 91 77