Så blev den resan i alla fall av till slut – resan till Stjernsund och Vättern, som covid-19 bland mycket annat ställde in för oss i augusti 2020. Men en Aktiv Senior får inte ge sig!
Den här gången var vi 55 glada och förväntansfulla som i stor buss, vant och säkert framförd av bussförare Perra, hoppades på:
– fint väder
– ankomst till Askersund i god tid för en ordentlig bensträckare
– lugn och behaglig båtresa ombord m/s Wettervik under intagandet av en läcker lunch alltmedan skeppare Johan Bergsten berättade om sevärdheterna i området.

Skepparen pekade på Prinskullen där sångarprinsen Gustaf kan ha suttit och av den vackra naturen fått inspiration till flera av sina kända kompositioner. Sorglig är historien om Elsa Andersson, Sveriges första aviatris och fallskärmshoppare, som 1922 omkom vid en uppvisning över sjön Alsen sedan hennes skärm inte vecklade ut sig. 100 år sedan…
På Stjernsunds slott gick vi ännu längre tillbaka i tiden. Det stod klart 1808, beställt av
brukspatron Olof Burenstam, byggt i stram nyklassicistisk stil och ritat av arkitekten Carl Fredrik Sundvall, som senare fick nybyggnaden av universitetsbiblioteket i Uppsala på sin lott – men det är en helt annan historia.
Under åren 1823-1860 ägdes Stjernsund av den Bernadotteska familjen. Karl XIV Johan
använde slottet som övernattningslägenhet vid sina resor mellan Stockholm och Oslo. Sonsonen, sångarprinsen Gustaf, lät 1848-1852 utföra en genomgripande nyinredning. Vi fick skrida genom salar som kan visa upp en av de rikaste och bäst dokumenterade interiörerna från 1800-talets mitt, med stora franska mattor, magnifika ljuskronor, stora speglar med snidade guldramar, majestätiska sängar med originaltextilier där minsta oförsiktiga rörelse eller nysning kunde orsaka förödande skada, och genom en matsal som i väggarna har fyra basreliefer, ”conversation pieces”, och tolv månadsbilder i trompe-l’oeil-teknik.
De sista ägarna var familjen Cassel. Änkefru Augusta Cassel avled 1951 och överlämnade i testamente Stjernsunds slott med inventarier samt parken till Kungl. Vitterhetsakademien.
Dessförinnan, år 1948, hade hon sålt åkermark och skog till Uppsala universitet. Universitetet sålde på 1990-talet i sin tur mark och skog till privata ägare.

Slottsbutiken krävde sin tid, och för att som utlovat hinna tillbaka till Uppsala till kl 19 blev stoppet i Askersund ganska kort, men tillräckligt långt för att ändå ett kort cafébesök hanns med, eller de största av glassar hann intas (utanför bussen). Och prick kl 19 var vi tillbaka, såklart.
Foto: Gunilla Strömstedt
Deltagarna var glada och nöjda med dagens utflykt, vilket med varma ord delgavs reseledaren, som i sin tur var mycket glad och tacksam för den lyckosamma dagen. (Borde ha suttit på Prinskullen och sjungit ’Sjung om seniorens lyckliga dag…’)
Inte för att någon ny kryssning med m/s Wettervik eller besök på Stjernsund skulle ha varit planerad – nu kan den inte bli av. Skepparparet Bergsten har efter 20 år nu sålt sin båt, vars nya hemmahamn lär vara Gävle! Farväl vackra båt, ses vi någonsin igen?
Text Elisabeth Agell, reseledare