Ett besök på Uppsala gamla kyrkogård

Det var inte bara jag som aldrig tidigare hade deltagit i en guidad tur bland kända och mindre kända gravar på den här gamla fina kyrkogården.

Flera av oss som blev guidade här för första gången är infödda Uppsalabor, äntligen har det blivit av! Tack för att du ordnade detta, Desirée Helmersson. Det kommer att bli fler besök här, en riktig kulturhistorisk skatt. Och underbart rofyllt.

Vår utmärkta guide Tord Engström.

Vår utmärkta guide Tord Engström, chef för Uppsala kyrkogårdar, började rundturen på kullen som stoftet av professor Olof Verelius ligger under. Tord berättade bland annat att gravarna inhägnades förr för att inte boskapen skulle beta där. Olof Verelius donerade pengar på 1800-talet till inhägnad av fattigkyrkogården där han själv också begravdes. Kyrkogården fanns sedan tidigare, okänt hur gammal.

En lutande gravsten.

En gravsten är mycket tung och förr eller senare faller den om den inte stagas upp ordentligt. Därför kan det vara bra att låta den ligga ner från början.

Att statyn har blicken vänd bortåt är en symbol för döden.
En gravvård för en havets man…
…med en skeppsstäv med kommendörstecken i metall på baksidan.
Studentnationerna kunde ta ansvar för sina medlemmar även efter döden.
Jan Fridegårds gravsten i form av ett enkelt kvarnhjul.
En liten gosses grav, sonen till Amalia von Helvig som rörde sig i Malla Silfverstolpes ”salonger”.
Den mest kända av UNTs chefredaktörer, ”Koftan” Johansson, vilar här.
Här vilar Gustaf Fröding med sina systrar intill.
Hjalmar Hammarskjölds familjegrav.

Vi avslutade vår intressanta rundvandring vid vid Hjalmar Hammarskjölds familjegrav där Uppsalas internationellt mest kände son, Dag Hammarskjöld, är begravd.

Text & foto Ulla Englund