Bokbytardag i en litteraturintresserad förening

Tio läsecirklar, en årlig bokbytardag samt en skrivarcirkel visar med all tydlighet att vi medlemmar är mycket intresserade av litteratur.

Cirklarna träffas antingen i Medborgarskolans lokaler, på caféer på stan eller hemma hos deltagarna. Årets bokbytardag ägde som vanligt rum på Träffpunkt Storgatan.

Av de tio läsecirklarna gäller läsning och diskussion av engelsk litteratur på originalspråket i två och i en läser man enbart kvinnliga nobelpristagare. Åtminstone en cirkel läser i halvårslånga teman, just nu finska författare efter att nosat på isländska, norska och danska författare terminerna innan.

Under många år har vi medlemmar bytt böcker med varandra. Anita R introducerade aktiviteten, Monica B tog över och sedan några år är det jag som tillsammans med ett par, tre andra medlemmar/vänner arrangerar densamma.

I mitten av februari träffades 40 läsglada medlemmar för att byta böcker med varandra, fika ihop och ha det allmänt trivsamt tillsammans.

Bordsvis, åtta personer i taget, får gå fram till det dignande bokbordet och göra sitt första bokval.

När deltagarna kring de fem borden har fått välja sin första bok är det dags att göra en andra vända, i en annan ordning. Och en tredje, innan det blir huggsexa om resterna.

Text Ulla Englund | Foto Sven Tideman