Gott samarbete med STF

När vi fick en förfrågan om att samarbeta med STF om en resa till Örebro tackade Aktiva Seniorer glatt ja. Marianne Steckó är medlem hos både oss Aktiva Seniorer och hos Svenska Turistföreningen och hade sytt ihop ett utmärkt program för en heldagsresa med buss till Örebro.

Innan vi kom fram till Örebro stannade bussen och chauffören Peter dukade fram bussfika med smörgås så vi var styrkta inför dagens första upplevelse, en guidad rundvandring på Örebro slott; från källarhålorna för de som ville till den översta våningen med det vackert välvda taket. Våra duktiga guider berättade roligt och entusiastiskt om det vi såg, i Rikssalen, i Vapensalen…

En kort promenad mellan slottet och lunchstället gav oss god aptit på den väntande buffén. Efter lunchen gick vi en liten sväng genom Stadsträdgården innan vi kom fram till friluftsmuseet Wadköping och ännu en guidad tur. Innan hemresan var det dags för fika igen, denna gång med stora bullar så vi skulle stå oss under bussresan.

Samarbetet med STF bestod huvudsakligen i att vi skulle dela på de 40-50 platserna i bussen. Fördelningen blev 36 Aktiva Seniorer och fyra STF:are.

Örebro slott i solskenet. Foto: Eva
Utsikt från slottet – över Örebro och Svartån. Foto: Eva
Vackert välvt tak högst upp i Örebro slott. Foto: Ulla
Engelbrekt Engelbrektsson, Foto: Ulla

Engelbrekt Engelbrektsson, Örebros store man. Sveriges rikshövitsman med regeringstid 13 januari 1435–4 maj 1436 (1 år och 112 dagar).

Vi lämnade slottet för friluftsmuseet Wadköping och dess gamla hus. Foto: Ulla
Cajsa Wargs hus. Foto: Ulla

I Cajsa Wargs hus, eller Borgarhuset som det också heter. Uttrycket ”man tager vad man haver” är tillskrivet Cajsa, men förekommer inte i hennes ”Hjelpreda I hushållningen för unga Fruentimber”.

Hj Bergman

Hjalmar Bergman-museet Foto: Ulla

Hjalmar Bergman-museet och ett skolmuseum ligger vägg i vägg. Det gäller att försöka hinna med att se så mycket som möjligt under dagen.

Behrns hus. Foto: Ulla

Behrns hus vid Bertil Waldéns gata i Wadköping, på den sida där husen är lite nyare.

Text & foto Ulla Englund | Foto Eva Ulriksson