Besök på Salsta slott

Tisdagen den 18 september var det 37 kvinnor och 7 män som klev på bussen utanför Radisson Blu Hotel för att göra den korta resan till Salsta slott strax norr om Vattholma.

Den pampiga entrén till Salsta slott med ”slottsherren” själv, Arne Wiig.

Väl framme i Salsta möttes vi av ”slottsherren” Arne Wiig. Efter en kort introduktion om slottets historia välkomnades vi in i slottet för Afternoon Tea. Ingen av oss besökare kunde väl ana att en tébuffe kunde vara så mättande. Det var varma, nygräddade scones bakade på mycket smör och grädde, små snittar och pannacotta till efterrätt.

Cider och snittar serveras av Arne Wiig

Mätta och belåtna påbörjade vi slottsvisningen. Den spännande historien om släkterna Bielke och Horn varvades med myter och legender. Religionshistorikern Arne Wiig kan verkligen konsten att trollbinda sina åhörare. Det var en mycket lyckad blandning av historiska fakta, humor, spökhistorier och hemska fakta från förr.

Symbolerna i målningen beskrevs utförligt av religionshistorikern Arne Wiig.

Slottets arkitektur har genom tiderna förändrats och när Nils Bielke d.y. återvände från Frankrike tog han med sig nya idéer därifrån. I slottet finns många välbevarade rum. Vi fick se rum med väggbeklädnader av sidendamast och stoffläder.

Nöjda resenärer lämnar Salsta slott.

Efter 1,5 timmes mycket intressant visning tog vi farväl av Salsta slott och Arne Wiig.

Text & foto Sven Tideman