Kulturutbyte på Fyrisgården

Sånggruppen Bisvärmen har haft ett kulturutbyte på Fyrisgården här i Uppsala. Under våra sångträffar på Medborgarskolan har vi kommit i kontakt med en grupp invandrarkvinnor som träffas där för att lära sig bland annat det svenska språket och om vårt samhälle.

Vid ett tillfälle träffades vi för att sjunga. Bisvärmen sjöng några svenska visor och kvinnorna sjöng några av sina visor. Vi kom överens om att träffas igen för ett utbyte av våra olika mattraditioner.

Med god hjälp från Fyrisgården, som driver ett integrationsprojekt, träffades vi en lunch och bjöd varandra på några av våra traditionella maträtter. Med lite skräckblandad förtjusning från oss alla smakade vi på varandras maträtter. Vi blev bjudna på till exempel molokhia, vinbladsdolmar, baba ghanousch och tabbouleh, vanliga rätter i Mellanöstern. Vi i sånggruppen bjöd på smakprov från vår helgmat – köttbullar, sill, Janssons, gravad lax med mera.

Våra mattraditioner skiljer sig mer åt än våra sångtraditioner. Vi konstaterade att, bortsett från våra olika språk, visorna handlar om samma saker oavsett var vi kommer ifrån – glädje och sorg, kärlek, barn och familjer. Med en glädjande gemensam sång- och dansstund med många glada skratt avslutade vi dagen.

Jan-Åke Eriksson svänger sig i dansen. Visst hade fler av oss velat vara med?
Snart är det dags att smaka på rätterna från våra olika kulturer.

Text: Ulla Blomstedt | Foto: Personal från Fyrisgården

Läs mer om Fyrisgården (öppnas i eget fönster)