Birkaresa med extra spänningsmoment

När vi startade vår Birkaresa tidigt på morgonen från Uppsala Konsert & Kongress var vädret lovande. Men bussresans gång på E4 gick mer och mer långsamt och det visade sig att det hänt något i trafiken längre fram, riktigt vad fick vi aldrig veta. 

Vår båt (M/S Viktoria) till Birka gick halv tio från Stadshuskajen och vi insåg att vi inte skulle hinna fram. Efter några telefonsamtal till båten bestämdes att vi skulle få kliva på båten i Jungfrusund istället. Ett extra spänningsmoment på vår resa ut till Birka.

Väl ute på Birka var det dags för guidad visning bland vikingalämningarna samt besök på museet. Vädret var perfekt för en vistelse i skärgården. På hemvägen blev vi serverade en god lunch och färden gick planenligt utan extra trafikinslag.

Panoramabild från Jungfrusund som blev vår ombordstigningsplats.
M/S Victoria.
Ombordstigning.
Spektakulära hus utmed färden.
Utanför museet, i väntan på den guidade turen.  
Om flygburen laserskanning.
Guiden. 
Platsen där staden Birka låg.
Engagerad guide. 
Åter till båten. 
Vacker natur på Birka. 
Framme i Stockholm. 

UNT-artikel 8/9 2017 Läs här (öppnas i eget fönster)

Text Solveig Dansson | Bilder/bildtexter Ann-Britt Torsek