Resan till Hagaparken

Vi lyckades pricka in den mest regniga dagen i maj för vårt parkbesök. Men vi hade en fantastisk guide som promenerade runt med oss resenärer från Aktiva Seniorer i regnet i mer än en timme. Vi samlades och startade vår guidade vandring vid Koppartälten. Resenärerna delades upp i två grupper. En grupp på förmiddagen och en på eftermiddagen.

Hagaparken är världens första nationalstadspark med en internationellt unik engelsk park. Vad är typiskt för en engelsk park? Vi fick höra historien bakom Gustav den III:s paviljong. Hur hade det stora magnifika slottet sett ut om det blivit verklighet? En dröm som gick i kras när kungen dog efter skotten på maskeradbalen 1792. Den imponerande stengrunden i kombination med 1700-talets visionsbilder, gav oss en fängslande uppfattning av hur det färdiga slottet fullständigt hade påverkat parken.

Efter lunch startade vandringen i Fjärilshuset som blev en minnesvärd upptäckarfärd bland tropiska växter och träd. Där syntes många fjärilar som flög omkring, små, små vaktlar som var bofasta i vegetationen. Vi rundvandrade i vattenvärlden med hajar, olika fiskar och sköldpaddor. Även där var det mycket bra guider som verkligen visade intresse för djuren.

Efter en mycket trevlig dag, trots regnet, vidtog hemfärden.

Revhaj. Här finns ett av nordens största hajakvarium. I den 30 meter långa tanken som rymmer 1,2 miljoner liter vatten simmar färgglada fiskar tillsammans med stora och små revhajar.

Resedeltagarna beundrar fjärilarna och förundras över den tropiska regnskogens mångfald och sköna värme. Pilgiftsgoda, Phyllobates bicolor, en av de arter som traditionellt används till pilgift.

En del fjärilar går igenom hela sin livscykel inne i växthusen på Haga. Här finns inga utrotningshotade fjärilar.

Text Solveig Dansson | Foto & fototext Margareta Engvall