Fredagen den 2 februari vandrade vi Brukshundsklubben – Pattons hage- ridstigen genom skogen norrut – Norby soldattorp – Norra Norbybron – Kung Björns hög – Håga, en sträcka på ungefär 7 km.
Viden blommade vid Stora Djurgården och mesarna filade sina vårläten. Men det var rätt besvärligt med mycket is på stigarna. Vi passerade f.d. Södra Norby gård som brann ner någon gång för länge sedan. Snart öppnade sig vyerna och vi såg Stall Surmulens många hästar i hagarna.
I Norby soldattorp har det bott soldater från 1684. Såhär års ser man hundhagen Eriksberg och norra Hågadalen härifrån och man kan se Flogsta höghus sticka upp över trädtopparna i norr.
Hågaområdet är översållat med fornfynd. Det är beskrivet i slutet av del 2 i faktaserien från 2019 De första svenskarna och mot slutet av Metallernas tid i Historien om Sverige på SVT-Play. Just här var det som embryot till Svea rike började uppstå under 500 år i mitten av bronsåldern.
Vid Håga bröt solen nästan fram och en vårkänsla infann sig. Vi passerade först den s.k. Hågakyrkan, en stengrund söder om storhögen. Byggnaden är från samma tid och man tror att den användes för ritualer vid dåtidens begravningar.
Ortnamnet Håga betyder ’den höga högen’ och anspelar på kung Björns hög. Högen är imponerande och under bronsåldern fanns det en stor farled här där båtarna kunde ta sig från Mälaren upp mot Uppsala. Någon kung Björn har dock inte begravts här – däremot en storman eller storkvinna av yppersta rang. Högen är den bronsåldersgrav i Skandinavien som är rikast på guld. Det fanns också en stor fornborg på en höjd vid Predikstolen i Nåsten, Hågaborgen som dock brändes ner. Landhöjningen gjorde att handels- och maktcentrum flyttades till Gamla Uppsala.

Text Barbro Ulén
Bild Anna Menzlin