Hem » Vandring genom vildmark och gammal odlingsbygd 

Vandring genom vildmark och gammal odlingsbygd 

Fredagen den 18 augusti vandrade vi Rosenbacka hpl.  – Skärskön-Hanelundsjön- Bredsjön- Järlåsa Berg/Bergbacka och tillbaka en sträcka på närmare 10 km.

Det var bra vandringsväder och inte alls speciellt blött på stigen, trots regn veckan innan och högvatten i sjöarna. Snart kom vi till Skärsjön och en fin rastplats men det kändes ändå som vi redan var i vildmarken. Skärsjön är nämligen en vacker liten skogssjö med vita näckrosor och vi såg bara ett hus på motsatta stranden.

Det fanns mycket blåbär och olika svamp längs stigen bl.a. Karl-Johan. Ännu längre bort i skogen kunde vi blicka ut mot skogstjärnen Hanelundsjön med pors och hjortronblad på stranden. 

När vi gick vägen mot Dalkarlsbo såg vi helblåa luftledningar. Nyare el-ledningar belägger man med plast för att förhindra kortslutning om det t.ex faller ner träd på dem. Plastbeläggningen kan vara grön, turkos eller, som här, blå.  

Vid Darlkarlsbo och Lindsta öppnade sig ett jordbrukslandskap med gammal odlingsbygd, nu med småskaligt extensivt jordbruk. Här blandas också en del gammal och ny bebyggelse med gamla och nya fritidshus. Längs Bredsjöns norra strand gick den gamla landsvägen mellan Uppsala och Sala som den gamla vägstenen från 1754 på fotot visar. Den kröns av en kungakrona och Gustav Adolfs namn.  Det var ju kungen som valdes för att lugna ner förhållandet till Ryssland.  Men han höll mest på med att svarva snusdosor. Till slut åt han en semla för mycket och dog.  

Vem/vad V. Grooti,  nederst på stenen,  är kunde in google svara på.  Vid Dalkarlsbo fanns ännu tidigare, på 1600-talet, en vägkrog som ägaren till Bredsjö säteri öppnade.  Hagunda tingsrätt gav inte utökat tillstånd så att krogen kunde bli ett fullfjädrat gästgiveri med hållhästar – den låg för nära gästgiverierna i Kölva och Brunnsätra. Idag är ägaren till Bredsjö säteri aktiv i ’Rädda Bredsjöns norra stränder’ som rensar vass varje sommar och hindrar sjön från att växa igen.    

Norr om Bredsjön har man försökt sälja mer fritidsstugetomter. Vid Berg-Bergbacka finns ett aktivt jordbruk där man låter kor och kalvar beta i en skogshage, en ovanlig syn nu för tiden. I bygden finns det ekobönder som blandar raser av mjölkko med raser av köttdjur – det kan ha varit sådana vi såg.  

Text och foto Barbro Ulén