Hem » Vandring mellan gamla hällristningar och nya, exploaterade Enköping

Vandring mellan gamla hällristningar och nya, exploaterade Enköping

I fredags gick vi sträckan Rickeby-Bredsand 8,2 km. Det är en kultur- och naturvandring som är en del av Upplandsleden, strax söder om Enköping.

Från Enköpingsbussen såg vi en tofsvipa som klarat sig under alla dygn med snö och kalla nätter, trots att viporna mest äter insekter, sniglar och maskar. Vi bytte buss och åkte med en sprillans ny från Skolsta varvid vi passerade Grillby samhälle som har 1100 invånare.  

Vi steg av vid Rickeby och där var alla hällristningarna fria från snö. Vi såg bland annat en trolig avbildning av ett förkläde för män. Den är i normal storlek och ser  därför är grotesk stor i jämförelse med de fina små ristade skeppen och människorna.  

Vi fortsatte genom Rickeby gamla radby med både förfallna och välbehållna byggnader. Rickeby gård, med köttproduktion, har hand om betesdjuren vid Hemsta naturreservat dit vi snart kom. Här har det betat djur sen 3000 år tillbaka då markerna var strandängar invid en havsvik.

Även Hemsta är känd för sina hällristningar från bronsåldern av olika djur, människor, skepp och fotavtryck.  Namnet Hemsta betyder Hemers eller Heimers boplats (eller gård eller by). Karaktärsträd i naturreservatet är de välväxta enarna och i lä av ett par sådana fikade vi.

Här såg vi ormvråk och spår i snön av (gissningsvis) räv. Vi fann också spår av hare med ovanligt tydliga avtryck av klorna som man inte brukar kunna se. Vid Hemstad by såg vi myskankor som är en svensk lantras.  

Sträckan genom Bredsandskogen kändes lång eftersom det var mycket snö i skogen vi fick balansera på spänger. Vi nådde fritidsområdet Bredsand vid Mälaren och bussen kl. 13:43 efter 3 timmars rörlig tid (inklusive rasten). I området Bredsand – Nynäs breder det nya Enköping ut sig. 

Text Barbro Ulén